Kuvioloimipirta - kudontaohje
Tämä ohje on tarkoitettu heille, jotka jo osaavat tavallisen pirtanauhan kudonnan periaatteen.
Ohjeet tavallisen pirtanauhan kudontaan löydät edellisestä postauksesta (Ohjevideot — pirtanauha)
Tässä ohjeessa on käytetty kuteena ja loimilankana Wetterhoffin Sivilla silkkivillalankaa (50g = 250m) ja kuvioloimen lankoina Wetterhoffin Wanja lankaa (50g = 100m).
Kuvioloimen langan on hyvä olla noin puolet paksumpaa kuin muiden loimilankojen.
Aloita loimen luonti nostamalla tuolit ylösalaisin pöydän päälle. Kierrä kudelankaa kahdeksikon muodossa tuolinjalkojen ympäri. Etene värijärjestyksessä. Loimen luonti- ja kudontaohjeen löydät tämän artikkelin lopusta.
2. Langat risteävät loimen keskeltä muodostaen tiuhdan, joka pitää loimilangat järjestyksessä. Kuljeta tiuhtaa lähemmäksi loimen toista päätyä (n. 30cm päähän) ja ota tiuhta talteen apulangalla.
3. Solmi tiuhdasta kauempana oleva loimen pääty tiukasti.
4. Leikkaa tiuhtaa lähempänä oleva pääty auki.
5. Teippaa tiuhdan apulanka pöytään ja vie loimilangat kuvioloimipirran reikien ja rakojen läpi järjestyksessä. Vaaleat langat viedään puolikkaiden rakojen läpi.
6) Tee solmu loimen avoimeen päähän. Liu'uta pirtaa edestakaisin koko loimen pituudelta yhden kerran, jotta loimilangat tasoittuvat.
(Jos haluat vielä tasaisemman loimen, kuljeta pirtaa ensin yhden kerran edestakaisin koko loimen pituudelta ja solmi loimen avoin pääty vasta sen jälkeen. Pidä tiukasti kiinni loimen päädystä, etteivät langat karkaa.)
7) Kiinnitä loimen toinen pääty vyötärölläsi olevaan vyöhön (solmimalla tai pussinsulkijalla) ja toinen pääty esimerkiksi puristimeen tai tuolinjalkaan.
8) Kierrä kudelankaa kudontakäpyyn kahdeksikon muodossa.
9. Pirtaa nostetaan ylös ja painetaan alas vuorotellen. Keskelle jäävä lankarivistö on kuvioloimi.
10. Kun kuljetat kudetta viriön läpi, poimi samalla ne kuvioloimilangat ylös, joiden haluat jäävän näkyviin.
Huom! Tähän liittyy muutamia sääntöjä jos haluat suunnitella kuvion itse.
11. Poimi kuvioloimea joka kerroksella. Seuraa loimen luonti- ja kudontaohjetta.
Oletko joskus yrittänyt kutoa poimittavaa pirtanauhaa? Ja jostain syystä vaikka kuinka seuraat ohjetta, tulee kuviosta hieman oudon näköinen? Ei niin siisti kuin pitäisi. Tai joskus onnistut ja joskus et, etkä ymmärrä miksi?
Tässä selitettynä;
Ota huomioon kuvion poiminnassa se, onko pirta painettu alas (pitkien rakojen loimilangat ovat päällimmäisenä) vai nostettu ylös (reikärivistön loimilangat ovat päällimmäisenä).
Joka toinen puolikas rako (jossa on kuviolanka) osuu, joko reikärivistölle tai rakorivistölle.
Poiminta aloitetaan niinpäin, että kokonaisen kuvion alku (tai loppu) osuu ns. samalle riville sillä hetkellä ylhäällä olevien lankojen kanssa. Tämän takia poimintojen määrä on aina pariton luku.
Tämä on helpoin hahmottaa jos teet yhden poiminnan “pisteitä” kuvioon. Pisteiden poiminnan tulee silloin osua sille riville, joka on ylimmäisenä.
Yllä olevassa kuvassa pirta on nostettu ylös ja reikärivistön loimilangat ovat ylhäällä, joten poimimalla joka toisen kuviolangan (kuviolangat jotka edustavat “reikärivistöä”) kudot “tavallista pirtanauhaa” ja kuvioksi muodostuu “pisteitä”.
Tämä tulee huomioida kun suunnittelee poimintakuvioita itse.
Huom! Jos tämä kuulostaa liian hankalalta voit vain seurata kudontaohjetta ja onnistut varmasti!